Presentació del Projecte Úter: Dibuix col·laboratiu sobre llibertats sexuals i reproductives

Presentació del Projecte Úter: Dibuix col·laboratiu sobre llibertats sexuals i reproductives a càrrec de les artistes Toxina Matamales i
Carles G.O’D.

D’entre les intenses mobilitzacions viscudes a l’estat espanyol en els darrers anys, el “debat” sobre l’avortament se’ns va fer necessari i alliberador. Enteníem que abordar el tema des de la narració gràfica, deixant de banda el llenguatge escrit, podia convertir el treball en una eina de comunicació útil. Això ens interessava molt perquè ens permetia treballar un tema històric i universal que segueix essent un tabú arreu del món.

Amb l’objectiu de crear un mural que afavorís la comunicació, vàrem començar a recol·lectar històries de persones de manera oral, a entrar en diàleg amb elles, a generar converses. A partir d’aquests materials sensibles, algunes històries es convertiren en anècdotes que apareixen posteriorment al dibuix. D’altres ajudaren a emmarcar el tema, a guanyar perspectiva, a problematitzar la qüestió. Com el col·lectiu La colmena, reivindicam les històries transmeses oralment i la creació d’imatges de lectura i digestió lentes. Per la seva inspiració, a Úter hi apareixen animals, alguns dels quals representen persones i no, en cap cas, humans.

Si us hi fixeu, la majoria de noms dels animals del pòster s’utilitzen per insultar les dones. Funciona com a catarsi resignificar aquests noms de manera apoderada.

Serà un plaer poder compartir­lo així com es va elaborar; les presentacions del mural contaran les històries viscudes i posaran qüestions damunt la taula. A més, ens esforçarem per estar obertes i flexibles a noves aportacions.

Benvingudes!